Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Επιστημονικοί μύθοι και πραγματικότητα

Επτά επιστημονικοί μύθοι που όλοι έχουμε ακούσει και αναρωτηθεί για την ορθότητα τους...

Το Σινικό Τείχος είναι το μόνο ανθρώπινο οικοδόμημα που είναι ορατό από το διάστημα

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές αυτής της, κατά κάποιον τρόπο, λαϊκής παράδοσης και όλες είναι φυσικά λανθασμένες. Οι αστροναύτες είναι σε θέση να εντοπίσουν το Σινικό Τείχος, καθώς και άλλες κατασκευές όπως τις πυραμίδες ή ακόμα και μεγάλους αεροδιαδρόμους, όταν βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη αλλά σε μικρή απόσταση από αυτήν. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δουν το Τείχος από τη σελήνη.

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί μόλις το 10% του εγκεφάλου του

Αυτός ο μύθος κυκλοφορεί τουλάχιστον για έναν αιώνα. Ευτυχώς για μας, δεν είναι αλήθεια. Αξονικές τομογραφίες του εγκεφάλου ξεκάθαρα δείχνουν ότι ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφαλικού του φλοιού… ακόμα και όταν παίρνει τον μεσημεριανό του υπνάκο.

Στους ενήλικες δεν δημιουργούνται νέα εγκεφαλικά κύτταρα

Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης εγκεφαλικής ανάπτυξης ολοκληρώνεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι νευρώνες συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να αλλάζουν και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής μας.

Τα ζώα μπορούν να προβλέψουν τις φυσικές καταστροφές

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα ζώα έχουν κάποια μυστική έκτη αίσθηση που τους επιτρέπει να προβλέπουν τις φυσικές καταστροφές. Η οξύτατη αίσθηση της οσμής και της ακοής που διαθέτουν αλλά και το ένστικτό τους είναι αρκετά για να τα ωθήσουν να φύγουν τρέχοντας προς τον κοντινότερο λόφο όταν βλέπουν να έρχεται ένα παλιρροιακό κύμα, για παράδειγμα.Αλλά ακόμα και με αυτήν την ικανότητα που τους δίνουν οι αισθήσεις τους, βλέπουμε ζώα να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, άρα ακόμα και αν έχουν την έκτη αίσθηση, δεν φαίνεται να λειτουργεί και πολύ καλά.

Αν πέσει ένα κέρμα από πολύ ψηλά στο κεφάλι ενός περαστικού, αυτό είναι ικανό να τον σκοτώσει

Ένα κέρμα δεν είναι φυσικά και το πιο αεροδυναμικό όπλο. Ένας συνδυασμός του σχήματός του και της τριβής του αέρα σημαίνει ότι ακόμα και αν ένα κέρμα πέσει από την κορυφή του Empire State Building, θα ταξιδέψει τόσο γρήγορα ώστε μόλις που θα χτυπήσει ελαφρά τον άτυχο πεζό.

Το στόμα ενός σκύλου είναι πιο καθαρό από του ανθρώπου

Παρά τη συνήθειά τους να γλύφουν πράγματα που κανείς άνθρωπος δεν θα τολμούσε να κάνει, το στόμα ενός σκύλου λέγεται πως είναι επιστημονικά πιο καθαρό. Η αλήθεια είναι ότι τα στοματικά βακτήρια είναι τόσο επιλεκτικά σχετικά με το είδος του ζώου και του ανθρώπου που δεν θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι το στόμα του ενός είναι πιο καθαρό από του άλλου. Απλά είναι διαφορετικά.

Ένας κεραυνός δεν χτυπάει το ίδιο σημείο δύο φορές

Πράγματι, οι κεραυνοί προτιμούν συγκεκριμένα σημεία, ιδίως υψηλές τοποθεσίες. Το Empire State Building δέχεται το χτύπημα των κεραυνών περίπου 15 φορές κάθε χρόνο. Ο Benjamin Franklin συνέλαβε αυτή την ιδέα πολλά χρόνια πριν και έστησε μια μεταλλική ράβδο στην κορυφή της στέγης του σπιτιού του γειώνοντάς την με το έδαφος, δημιουργώντας έτσι το αλεξικέραυνο.


Live Science

http://news.pathfinder.gr/periscopio/science_myths.html 

http://mset.rst2.edu/portfolios/t/thoman_j/toolsvis/mapplerproject/brain.png