Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Σαν σήμερα...

28/9/1895 πεθαίνει ο Luis Pasteur...

” Στα εργαστήρια η ανθρωπότητα θα αναπτυχθεί, θα δυναμώσει και θα καλυτερεύσει. Εκεί η ανθρωπότητα θα μάθει να αναγνωρίζει την πρόοδο και την ατομική αρμονία μέσα απο τις διεργασίες της Φύσης, ενώ οι πράξεις της ίδιας της ανθρωπότητας είναι συχνά πράξεις βαρβαρότητας, φανατισμού και καταστροφής”
Louis Pasteur

Ο Λουί Παστέρ γεννή8ηκε στις 27 δεκεμβρίου 1822 στην πόλη Ντόουλ, στην περιοχη Γιούρα της Γαλλίας. Η ανακάλυψη του πως οι πιο μολυσματικές ασθένειες προκαλούναι από μικρόβια, γνωστή και ως «η μικροβιακή θεωρία των ασθενειών», είναι μία από τις πιο σημαντικες στην ιατρικη ιστορια. Το εργο του εγινε το θεμελιο της επιστημης της μικροβιολογιας, καθως και ενας ακρογωνιαιος λιθος στη μοντερνα ιατρικη επιστημη. Καθε ανακαλυψη στο εργο του Παστερ αντιπροσωπευει ενα συνδεσμο μιας αδιακοπης αλυσιδας, που αρχιζει με τη μοριακη ασσυμετρια και τελειωνει με την αντιλυσσικη προφυλαξη, περνωντας απο την ερευνα του πανω στη ζυμωση, στο μεταξοσκωληκα, στις ασθενειες του κρασιου και της μπυρας, στην ασηψια και στα εμβολια.


    Το 1847, στην ηλικια των 26, ο Παστερ εκανε το πρωτο του εργο πανω στη μοριακη ασσυμετρια, συνδυαζοντας τις αρχες της κρυσταλλογραφιας, της χημειας και της οτικης. Σχηματισε τον θεμελιωδη νομο οτι η ασσυμετρια διαφοροποιει τον οργανικο κοσμο απο τον μεταλλικο κοσμο. Με αλλα λογια, τα ασσυμετρα μορια ειναι παντα το προιον των δυναμεων της ζωης. Το εργο του εγινε η βαση μιας νεας επιστημης, της στερεοχημειας.

    Μετα απο παραγγελια ενος γαλλου αποστακτη, ο Παστερ αρχισε να εξεταζει γιατι το αλκοολ μολυνεται απο ανεπιθυμητες ουσιες κατα τη ζυμωση. Απεδειξε πως κα8ε ειδος ζυμωσης συνδεεται με την υπαρξη ενος συγκεκριμενου μικροοργανισμου. Αυτη η αποδειξη ειναι η βαση της μικροβιολογιας. Επισης ανεπτυξε μια μικροβιακη θεωρια. Ταυτοχρονα, ανακαλυψε την υπαρξη ζωης χωρις οξυγονο. Η ανακαλυψη της αναεροβιας ζωης εστρωσε το δρομο για την ερευνα των μικροβιων που προκαλουν σηψαιμια και γαγκραινα, αναμεσα σε αλλες μολυνσεις. Χαρη στον Παστερ κατεστη δυνατη η εφευρεση τεχνικων για το θανατο των μικροβιων και για τον ελεγχο των μολυνσεων.

    Ο αυτοκρατορας Ναπολεων ο 3ος ζητησε απο τον Παστερ να ερευνησει τις αςθενειες που κανουν το κρασι πικρο και οι οποιες προκαλουσαν σημαντικη οικονομικη υφεση στην βιομηχανια του κρασιου. Ο Παστερ πηγε σε εναν αμπελωνα στην περιοχα Αρμπουα το 1864 για να μελετησει αυτο το προβλημα και απεδειξε πως οι ασθενειες του κρασιου προκαλουνταν απο μικροοργανισμους οι οποιοι μπορουν να σκοτωθουν με τη θερμανση του κρασιου στους 55 βαθμους κελσιου για αρκετα λεπτα. Αυτη η διαδικασια ονομαστηκε παστεριωση, εφαρμοστηκε στη μπυρα και στο γαλα και συντομα αρχισε να χρησιμοποιειται σε ολο τον κοσμο.

Το 1865 ο Παστερ αρχισε να ερευνα τις ασθενειες του μεταξοσκωληκα που ειχαν αρνητικη επιδραση στη γαλλικη βιομηχανια μεταξιου. Ανακαλυψε τους μολυσματικους παραγοντες και αποκαλυψε τον τροπο με τον οποιο μεταδιδονται-μεσω μολυνσης και μεσω της αρχης της κληρονομικοτητας- καθως και πως να τους αποτρεψει. Επιβεβαιωσε πως καθε ασθενεια προκαλειται απο ενα συγκεκριμενο μικροβιο και πως αυτα τα μικροβια ειναι ξενα στοιχεια. Με αυτες τις γνωσεις, ο Παστερ μπορεσε να θεμελιωσει τους βασικους κανονες της αποστειρωσης ή ασηψιας. Εμποδιζοντας τη μολυνση, η τεχνικη του προκαλεσε επανασταση στη χειρουργικη και μαιευτικη επιστημη. 

    Απο το 1877 μεχρι το 1887 ο Παστερ χρησιμοποιησε τις θεμελιωδεις αρχες της μικροβιολογιας στη μαχη εναντια στις μολυσματικες ασθενειες. Ανακαλυψε 3 βακτηρια υπευθυνα για ανθρωπινες ασθενειες, το σταφυλοκοκκο, το στρεπτοκοκκο και τον πνευμονιοκοκκο.

    Ο Λουι Παστερ ανακαλυψε τη μεθοδο για τη μετριαση των δηλητηριοδων μικροοργανισμων που ειναι η βαση του εμβολιασμου. Ανεπτυξε εμβολια εναντια στη χολερα των πουλερικων και στον ανθρακα. Αφου τελειοποιησε την τεχνικη του εμβολιασμου, την εφαρμοσε σε περιπτωσεις λυσσας. Στις 6 ιουλιου του 1885 ο Παστερ δοκιμασε την πρωτοποριακη τεχνικη του για πρωτη φορα σε ανθρωπο και ετσι εσωσε τον νεαρο Τζοζεφ Μαιστερ απο τη λυσσα.

    Την 1η μαρτιου του 1886 ο Παστερ παρουσιασε τα αποτελεσματα της θεραπειας της λυσσας στην Ακαδημια Επιστημων και ζητησε τη δημιουργια ενος κεντρου εμβολιασμου κατα της λυσσας. Μια εκτενης, διεθνης και δημοσια βοηθεια σε κεφαλαιο χρηματοδοτησε την κατασκευη του Ινστιτουτου Παστερ, ενος ιδιωτικου, εγκεκριμενου απο την πολιτεια ινστιτουτου, που αναγνωριστηκε απο τον προεδρο της Γαλλιας, Ζουλ Γρεβι, το 1887 και εγκαινιαστηκε απο το διαδοχο του, Σαντι Καρνο, το 1888. Το Ινστιτουτο ιδρυθηκε ως μια κλινικη για τη θεραπεια της λυσσας, ως ερευνητικο κεντρο για μολυσματικες ασθενειες και ως εκπαιδευτικο κεντρο. Ο Παστερ αφιερωσε τα τελευταια 7 χρονια της ζωης του στο Ινστιτουτο που ακομα εχει το ονομα του και το εργο του συνεχιστηκε και ενισχυθηκε σε ολο τον κοσμο απο τους μαθητες του.

    Το εργο του Παστερ δεν ειναι απλα το συνολο των ανακαλυψεων του. Αντιπροσωπευει επισης την επανασταση της επιστημονικης μεθοδολογιας. Ο Παστερ εθεσε υπερανω 2 αδιαμφισβητητους κανονες της μοντερνας ερευνας-την ελευθερια της δημιουργικης φαντασιας που αναγκαια υποκειται σε αυστηρο πειραματισμο. Διδασκε τους μαθητες του να μην αρχιζουν ποτε κατι εφοσον δεν μπορουν να το αποδειξουν με πειραματισμο. Ηταν ενας ανθρωπιστης που παντα ερευνουσε για να βελτιωσει την κατασταση της ανθρωποτητας. Ηταν ενας ανθρωπος που ποτε δεν διστασε να συγκρουστει με τις κυριαρχουσες αλλα ψευτικες ιδεες της εποχης του. Εδωσε μεγαλη σημασια στη διαδοση της γνωσης και στις εφαρμογες της ερευνας και οι θεωριες και οι μεθοδοι του χρησιμοποιηθηκαν και περα απο τα συνορα της Γαλλιας. Οι μαθητες του διασκορπιστηκαν οπου χρειαζονταν η βοηθεια τους. Το 1891, το 1ο ξενο Ινστιτουτο Παστερ δημιουργηθηκε στη Σαιγκον του Βιετναμ θεμελιωνοντας αυτο που αργοτερα θα γινοταν ενα διεθνες δικτυο απο Ινστιτουτα Παστερ. Επειδη αλλαξε τον κοσμο για παντα, θεωρειται στην πατριδα του και σε ολοκληρο τον κοσμο ενας ευεργετης της ανθρωποτητας.



http://www.greekmedsociety.com/sc3_content1.php?Lang=gr&id=243&page=1
http://www.greekmedsociety.com/sc3_content1.php?Lang=gr&id=243&page=2
http://www.pasteur.gr/
http://www.accessexcellence.org/RC/AB/BC/images/lou_p.gif